Oto lista 6 produktów, które  są naszymi sprzymierzeńcami w codziennej walce o zdrowy i piękny uśmiech, o jakie powinniśmy wzbogacić naszą codzienną dietę.

1. Pieczywo pełnoziarniste

Pieczywo pełnoziarniste zawiera w sobie dużo magnezu a samo jego spożywanie powoduje zwiększanie produkcji śliny, która wymywa resztki pokarmowe przyczepione do zębów a także rozcieńcza cukry, które z kolei sprzyjają próchnicy. Należy pamiętać, ze jeśli w naszej diecie jest dużo produktów bogatych w magnez lub wspomagamy się suplementami, musimy zadbać o zwiększona ilość wapnia.

2. Ryby

Ryby zawierają ważne składniki : wapń, fosfor, witaminę D, od których zależy nasza  gospodarka wapniowo-fosforanowa oraz kondycja zębów. Dieta wzbogacona o ryby to również źródło kwasów tłuszczowych omega – 3, które wspomagają przyswajania wapnia. Ponadto znajdziemy w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach , jak A, E i D oraz z witaminy z grupy B oraz jod ( ryby morskie), magnes, potas, wapń, selen, sód i fosfor. Tłuste ryby ( łosoś i makrela ) zawierają witaminę D , która ma kluczowe znaczenie dla twardości zębów i kości, bowiem reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo- fosforanową i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów.

3. Przetwory mleczne

Przetwory mleczne zajmują ważne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania, bowiem są źródłem białka, ponieważ wapń znajduje się w nich w optymalnym stosunku do fosforu. Dzięki temu jest łatwo przyswajalny. A wiemy, że w organizmie wapń jest potrzebny  do budowy oraz wzmocnienia kości zarówno rozwijającego się organizmu, jak i osób dorosłych. Gdy dostarczamy organizmowi za mało tego składnika, czerpie on go wówczas z zapasów zgromadzonych w kościach i zębach powodując ich osłabianie. Wówczas zdemineralizowane zęby są bardziej narażone na próchnicę i złamanie.
Dlatego ważne jest aby nasza dieta była bogata w jogurty naturalne bez dodatku cukru, bo zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego wpływają korzystnie na prawidłową florę przewodu pokarmowego w jamie ustnej.

4. Owoce

Owoce to źródło składników mineralnych , witaminy C. Niestety niektóre z nich albo zawierają cukry,  które są pożywką dla bakterii wywołujących próchnicę ( owoce słodkie: winogrona, czereśnie) albo kwasy ( owoce cytrusowe),które z kolei niszczą szkliwo i wywołują nadwrażliwość zębów lub mają drobne pestki, które zalegają w szczelinach i kaleczą dziąsła.
Dlatego w naszej diecie powinno być jak najwięcej jabłek, które oprócz tego że dostarczają cennych składników i naturalnie oczyszczają jamę ustną. Oczywiście nie oznacza to, że mamy spożywać wyłącznie jabłka. Należy jeść wszystkie owoce ale należy pamiętać aby po ich zjedzeniu ( około 30 minut po ) umyć dokładnie zęby a resztki owoców i pestek usunąć nitką dentystyczną.

5. Warzywa

Od dawna wiadomo, że warzywa dostarczają cenne składniki odżywcze, nie narażają szkliwa zębów na działanie kwasów a co więcej mają niewiele kalorii. Niektóre z nich spożywane na surowo (kalarepa. marchew, rzodkiewka, seler naciowy)  w naturalny sposób usuwają osad i płytkę nazębną, chroniąc przed próchnicą i chorobami przyzębia.  Z kolei twarde i gryzione są doskonałym ćwiczeniem masującym dla dziąseł.

6. Zielona herbata

Zielona herbata uważana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie i ma wpływ na zęby i dziąsła. Picie zielonej herbaty chroni jamę ustną i błonę śluzową, bowiem ma działanie zasadotwórcze ( zmienia PH w jamie ustnej) ograniczając rozwój bakterii powodujących powstanie próchnicy a także łagodzi objawy już rozwiniętej paradontozy . Dodatkowo zielona herbata zawiera niezbędny dla zębów fluor i przyczynia się do zwiększenia mineralnej gęstości tkanki kostnej zębów.
We wszystkim ważny jest jednak umiar i rozsądek, ponieważ zielona herbata pozostawia na zębach osad trudny do usunięcia, większy niż po piciu czarnej herbaty i Osoby mające tendencję do tworzenia kamienia nazębnego powinny ograniczyć jej spożycie. Optymalną dzienną dawką jest picie zielonej herbaty do 3 szklanek dziennie.